Indre bækkenmuskler

De indre bækkenmuskler og massage af disse

De indre bækkenmuskler

De indre bækkenmuskler skjuler sig inde i bækkenet og er ikke tilgængelig for behandling gennem selvmassage bortset fra musklerne umiddelbart inde for anus og en eller to muskler, som det er muligt at nå hos kvinder i nærheden af åbningen til vagina.

Massagen af musklerne dybere inde i bækkenet beskrives af Travell og Simons i bind to af Trigger Point Manual (1992, 127). Det kræver en gummihandske og en lang finger, eftersom massagen kun man udføres gennem anus eller vagina. Der findes massageterapeuter eller andre behandlere her og der, som har erfaring med massage inde i bækkenet. Når det er nødvendigt, er der intet andet at gøre.

Symptomer

Reflekssmerter fra bækkenets indre muskler viser sig i kønsorganerne, mellemkødet, blæren, urinrøret, allernederst på ryggen, i endetarmen, halebenet og højt oppe på bagsiden af lårene. Skeden bliver som regel påvirket. En følelse af at være fyldt eller af tyngde i endetarms. Eller prostataområdet er typisk symptom på triggerpunkter inde i bækkenet. Hos kvinder kan det medvirke til menstruationssmerter. Hos mænd kan de medvirke ved prostataproblemer og impotens. De kan give vandladningsbesvær hos både mænd og kvinder.

Triggerpunkter inde i bækkenet kan give smerter i forbindelse med afføring. De kan medføre, at det er ubehageligt at sidde oprejst, og du imødekommer dem måske ved at sidde på den ene endeballe yderst på stolen. Du er tilbøjelig til at sidde uroligt, og smerterne kan blive værre, når du rejser dig fra stolen.

Eftersom de indre bækkenmuskler udgør bækkenbunden, er det deres opgave at støtte det indhold, som befinder sig i maven / underlivet. Som følge heraf bliver de voldsomt belastet under den første del af fødslen. Mange af de lændesmerter, som kvinder oplever på dette tidspunkt, kan skyldes triggerpunkter inde i bækkenet.

Spændte muskler inde i bækkenet er i stand til at trække sacroiliacaleddene ud af position, hvilket fører til smerter i lænden og lysken. (Sacroiliacaleddene befinder sig der, hvor bækkenets vinger – hoftebenene – hæfter til sacrum eller korsbenet, den store knogle ved rygsøjlens basis). Osteopater, kiropraktorer og visse massageterapeuter er uddannet til at sætte disse led på plads. Man sikrer sig imidlertid kun stabilitet i disse led ved at behandle triggerpunkterne i selve musklerne.

Det er vigtigt ikke for hurtigt at drage den slutning, at det er triggerpunkter inde i bækkenet, som er årsag til dit problem. Afskaf først de triggerpunkter, der er tilgængelige. Hvis de virkelig har triggerpunkter inde i bækkenet, er der altid den mulighed, at de blot er satellitter til triggerpunkter i ydre muskler, og så vil indre triggerpunkter forsvinde, når de ydre gør det.

Årsager

Et slemt fald, en bilulykke, en operation i bækkenet, fjernelse af livmoderen, graviditet og fødsel kan skabe triggerpunkter i bækkenets muskler. Energisk eller intens seksuel aktivitet kan give triggerpunkter i muskler inde i bækkenet, som helt konkret er forbundet med kønsorganernes aktiviteter og funktion.

Hvis du har for vane at glide ned i en stol for at side og hænge på enden af rygsøjlen, kan det fremme problemer i bækkenets indre muskler. Tryk på dette område belaster mange muskler, som hæfter til halebenets underside. Både børn og voksne har smerter i bækkenregionen, som udelukkende skyldes vanen med at sætte sig tilbage på halebenet.

Hos midaldrende mænd kan det i timevis at sidde på halebenet i en lænestol og se fjernsyn påvirke prostata så meget, at det bliver svært at lade vandet. Triggerpunkter i de omgivende muskler har en tendens til at forværre problemet med prostata. Omvendt kan en forstørret prostata fremkalde triggerpunkter. Prostatamassage udført af proktologer ville være effektiv, hvis den omfatter en specifik triggerpunktmassage af musklerne inde i bækkenet.

Andre tilstande, der fremmer triggerpunkter inde i bækkenet, er kroniske bækkeninfektioner, endometriose, cystre i bækkenet, fibromer, operationsar og hæmorider.

Behandling

Der er et par muskler i skedevæggen ved skedeåbningen, som man selv kan behandle med massage. Vilkårlige sammentrækninger af skeden vil kontrahere disse muskler og give et findgerpeg om, hvor man skal lede efter triggerpunkter. På nuværende tidspunkt bør du efter at have arbejdet med andre dele af kroppen være i stand til at genkende den karakteristiske markante ømhed i myofascialt triggerpunkt. Strategien er altid ”søg og destruer”. Alle muskler, som kan nås, kan masseres og vil have gavn af massage.

Ringmusklerne omkring indersiden af endetarmsåbningen kan man også selv behandle med massage. Triggerpunkter i disse lettilgængelige muskler kan gøre det vanskeligt af have afføring og kan være medvirkende årsag til indvendige hæmorider. Hvis man presser nedad, vil det slappe musklerne tilstrækkelig meget af til, at det bliver let at stikke en velsmurt behandsket finger ind.

Find triggerpunkterne ved at presse mod siderne af endetarmsåbningen hele vejen rundt. Massér med langsomme strøg på samme måde, som du ville gøre med enhver anden muskel. Hæmorider eller selve triggerpunkterne kan gøre dette ekstremt smertefuldt, men alt, hvad du kan gøre, vil være gavnligt. Vær tålmodig og vedholdende. Efterhånden som triggerpunkterne bliver bedre, vil massage blive nemmere.

Perineum (pe-ri-NÆ-um) eller mellemkødet er også et område, hvor du kan komme til de af bækkenets indre muskler, der befinder sig i nærheden af overfladen. Hos kvinder findes perineum mellem anus og vagina. Hos mænd er det mellem anus og roden af penis. Perineum føles muskuløst, fordi det består af muskelvæv. Afsøg hele området for triggerpunkter, nøjagtig som du ville gøre med ethvert andet sted.

De muskler, der omgiver roden af penis, kan sammenlignes med de muskler, som findes lige inden for vaginas åbning. Hvis du gerne vil lære endnu et ord, kaldes musklen for bulbospongiosus (bul-bo-spon-gi-OH-sus). Triggerpunkter i denne muskel kan føre til smerter ved samleje hos kvinder. Hos mænd kan de være årsag til impotens. Hos begge køn kan de give smerter i perineum efter samleje. Heldigvis for begge køn er bulbospongiosus en af de muskler i hele gruppen af indre bækkenmuskler, som er lettest at behandle.

Muskler, der ligger længere inde i bækkenet, kræver hjælp, og det kan være en ide at opsøge en fag-mand. Ellers kan en eventyrlysten, intelligent og blid partner være i stand til at hjælpe dig, specielt hvis vedkommende har gjort sig den ulejlighed at udvikle nogen sensitivitet gennem selv at behandle sine egne myofasciale problemer.

For at afværge problemer i de indre bækkenmuskler, så vær opmærksom på, hvordan du sidder. En vane med at sidde eller ligge på halebenet kan meget vel være forklaring på hovedparten af de smerter, du har i bækkenområdet.

Tunge løft er også farlige for disse muskler. Det er en velkendt sag, at løft er en af de ting, der er årsag til hæmorider. Det er det sammen, der belaster bækkenbundens muskler og kan være den primære årsag til triggerpunkter jer. Kvinder, som har smertr i lænden eller bækkenområdet, som kan stamme fra muskler i bækkenet eller i maven / underlivet, skal være meget forsigtige med, hvad de forsøger at bære på. Det kan formodentlig ikke undgås, at man må tage et barn eller nogle lette indkøbsposer op, men at bære på noget så tungt som et barn på et år kan være for meget.

Mænd og kvinder, som udfører meget tungt arbejde eller er ivrige sportsudøvere, bør vurdere, hvilke virkninger disse aktiviteter kan have på de indre bækkenmuskler. Husk, at bækkenmusklerne skal bære vægten af alt det, der findes i bughulen og bækkenet. Aktiviteter, der medfører et nedadgående pres på grund af kraftige sammentrækninger af mellemgulvet og mavemusklerne, kan betyde en alvorlig overbelastning af de indre bækkemuskler.